Europa a inceput sa adopte din ce in ce mai multe masuri benefice pentru mediul inconjurator, de la Suedia care lucreaza numai 6 ore pe zi- devenind si prima tara eliberata de consumul de combustibil; pana la Finlanda care adopta un nou curriculum scolar bazat pe o educatia elevilor despre subiecte si fenomene de interes mai mare. In prezent, se pare ca una din cele mai problematice lucruri ale secolului- masinile- ba sunt bune, ba nu mai sunt, asa ca Norvegia anunta ca, capitala sa va renunta permanent la masini pana in anul 2019.
Stirile apar la numai cateva saptamani dupa ce masinile ai fost interzise in centrul Parisului pentru numai o zi, intr-un efort de a oferi cetatenilor o zi in care sa ia o pauza de la „zgomot, poluare si stres”. Organizata ca si parte a European Mobility Week de luna trecuta, initiativa a prins foarte bine in 246 orase si targuri din 14 state din intreaga Europa, populatia adoptand metoda mersului pe jos vreme de o zi. Printre marile orase s-au inscris si Budapesta- Ungaria, Lisabona- Portugalia si Stockholm- Suedia. In timp ce o zi fara masini reprezinta un gest extrem de frumos fata de Mama Natura dar si fata de oameni, acest lucru nu va face o diferenta foarte mare in cazul sanatatii oamenilor care traiesc la orase sau intr-un mediu industrial. Astfel, Norvegia duce lucrurile putin mai departe.
Initiativa Norvegiei
„Ne dorim sa avem un centru lipsit de masini. Ne dorim sa fie mai bine pietonilor si biciclistilor, va fi benefic pentru oricine”- sustine Lan Marie Nguyen Berg, negociator pentru Partidul Verde din Oslo. Chiar acum, din cei 600.000 de rezidenti din Oslo, 350.000 detin masini si peste 90.000 lucreaza in centrul orasului, astfel ca oficialii orasului trebuie sa ofere optiuni mai atragatoare de transport. Bus-urile publice si tramvaiele vor fi permise, dar si masinile pentru oamenii cu dizabilitati. „Autoritatile municipale din Oslo spera sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera pana la 50% in urmatorii 5 ani. Pana in 2019, scopul autoritatilor din Oslo este acela de a reduce traficul auto in intreg orasul, nu numai in centru”- mai sustin specialistii.