CavalerieCavalerie

Trebuie sa-ti para rau  pentru care a fost amaratul care in Primul Razboi Mondial a trebuit sa intre primul in batalie calare pe un cap contra noilor tancuri din tabara inamica. Sunt sigur ca ultimele cuvinte ale respectivului, inainte sa fie calcat de sinele tancului au fost: „Trisati!”

Tineti minte, o cavalerie pe cai era modul in care se putea castiga un razboi timp de cateva secole inainte de acel moment – o ceata de tipi pe cai versus o gramada de tipi fara cai nu era mai corect decat tanc versus cai. Insa, din momentul in care tehnologia a avansat in 1915, caii nu mai aveau de ales decat sa fie trimisi in locuri departe de actiune, precum parade sau sub politisti canadieni.

Dar, de fapt, ultima cavalerie a trupelor americane inca mai exista in, fiti pe faza, 2001.

In invazia Afganistanului, fortele speciale americane au fost trimite sa lupte alaturi de soldatii din Alianta Nordului, care impartaseau dorinta americanilor de a scapa de guvernul taliban. Trupele nu erau calare ca vreun fel de provocare sau pedeapsa cruda din partea superiorilor. Si nu pentru ca armata Statele Unite ar fi uitat sa-si plateasca factura la tancuri.

Acest lucru are de-a face cu „speciale” din „Fortele Speciale” – intreaga idee a acestor trupe este ca poarta conflicte „neconventionale”, care inseamna ca trebuie sa improvizezi si sa te adaptezi situatiei. In acest caz, acestia trebuiau sa se amestece cu populatia locala, care, din cauza culturii lor si a nevoii de a traversa terenuri muntoase, inca se deplasa ca pe vremuri.

Apropo, trupele americane nu aveau niciun fel de antrenament legat de calatorit pe cai – doar unul dintre ei mai calarise pana atunci. Comandamentul credea, la fel ca noi toti, ca moda cailor folositi in lupte a cam trecut. Insa, aici era vorba de Afganistan, un loc in care timpul s-a oprit, deci, in batalia de la Mazari Sharif, in jur 300 soldati ai Alientei Nordului si membri ai Fortelor Speciale americane, inarmati cu M-16, AK-47 si RPG-uri, s-au urcat pe cai si au atacat liniile liniile defensive talibane inarmate cu tancuri. Si au castigat. Decisiv.

Dar, desigur, dupa invatie, caii au fost retrasi iar … stai, ce? In Rusia, cazacii inca isi mai mentin regimentele de cavalerie pregatite pentru lupta, in orice moment? Si chiar au fost utilizate in Razboiul din Osetia de Sud din 2008? LOL.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *